15 d’abril del 2015

Acupuntura i embaràs

Podem dir que en general la ginecologia-obstetrícia, segons la medicina xinesa està regida per dues substàncies vitals: el Qi (energia) i la Sang

Durant l’embaràs es succeeixen grans canvis en el cos de la dona. Per un costat deixen d’haver-hi pèrdues de sang amb la menstruació, el que portarà a un augment de fluids i de l’energia Yang. Molt d’aquest cúmul de sang i líquids esdevé a l’úter, i estarà regulat per la funció de dos meridians molt importants anomenats: Vasos Meravellosos Chong Mai i Ren Mai.

Durant l’embaràs la sang es converteix en essència per a nodrir el fetus, però a la vegada nodreix el cos de la dona. Arribat a un cert punt de l’embaràs l’energia i la sang fetal influiran en el desenvolupament del propi embrió i l’energia de la mare. 

És per això que és important que es mantingui aquest equilibri durant els 9 mesos de gestació i per tant tenim en l’acupuntura una eina que pot ser de gran ajuda en cas de que hi hagi algun desequilibri.



Alguns dels aspectes que es poden tractar amb acupuntura durant aquest període sense influir nocivament ni en la salut del fetus ni de la mare són: 

- Vòmits
- Restrenyiment
- Disúria (dolor, coïssor o cremor a l'orinar)
- Edema (inflamació d’extremitats)
- Sagnat vaginal durant l’embaràs
- Presentació fetal incorrecta (per exemple, si el bebè ve de natges)
- Hipotensió gestacional…




A més a més, durant post part també hi ha tot un seguit de patologies en les quals l’acupuntura pot ajudar, com ara la depressió post part, les hemorroides o la lactància insuficient.