29 de juliol del 2015

La microbiota intestinal, el nostre sistema immunitari

La microbiota intestinal és una gran comunitat de microorganismes que viu al nostre intestí.

Aquests microorganismes i bacteris estan preparats per dur a terme funcions concretes i cooperen per mantenir la nostra salut actuant de barrera defensiva de bacteris patògens, són per tant gran part del nostre sistema immunitari.

Factors com els aliments processats, els fàrmacs i l'estrès repercuteixen negativament en el  sistema immunitari, debilitant-lo davant possibles atacs o infeccions.


Com podem cuidar i reforçar la microbiota intestinal?

Primerament haurem d'evitar els factors perjudicials; fugir dels aliments processats que alimenten la microbiota de putrefacció, prendre els fàrmacs estrictament necessaris i portar un maneig adequat de l'estrès.
En termes alimentaris cal que nodrim el cos amb aliments frescos i de temporada, tenint en compte la fibra vegetal que actua com a prebiòtic, és a dir alimenta la microbiota de fermentació (la bona).
Per altra banda podem complementar l'alimentació amb iogurts, kèfir i les llets fermentades sempre de qualitat i si cal amb suplements de probiòtics, que contenen microorganismes vius que milloren l'equilibri. Cal tenir en compte que les llets fermentades estaran restringides en certes afeccions, com la hiperpermeabilitat intestinal o el còlon irritable, per tant cal individualitzar.

 L'intestí i el sistema digestiu, el nostre segon cervell.

La microbiota intestinal és un pilar vital per l'homeostasi (equilibri) del cos. Quan està debilitada conseqüentment el sistema immunitari es deprimeix i la nostra ment i les emocions també pateixen. I està clar que també passa a la inversa! Les emocions afecten directament a l'intestí, qui no ha patit restrenyiment o diarrea en època d'estrès?
Així doncs, podem establir una ferma relació entre: microbiota de qualitat = homeostasi = ment feliç.

Quins hàbits de vida podem tenir en compte per cuidar la nostra microbiota intestinal?

- Evitar els factors perjudicials: processats, fàrmacs i estrès.

- Ajudar-nos amb aliments que nodreixin la microbiota de fermentació.

- Caminar cada dia a pas lleuger entre 30 minuts i 1 hora.

- Beure aigua de qualitat durant el dia.

- Procurar prendre's la vida amb tranquil·litat i filosofia.


Recordem que al Fiss proporcionem assessorament dietètic i nutricional en hores convingudes. Per a tots els que hi esteu interessats, no dubteu en contactar amb nosaltres! Us ajudarem a cuidar-vos...

Departament de Dietètica i Nutrició del Fiss

Fotos: 1-2