29 de novembre del 2017

Fibromiàlgia i acupuntura

La fibromiàlgia va ser reconeguda per l'OMS l'any 1992 com una nova entitat clínica denominada síndrome de la fibromiàlgia, que va ser incorporada a la classificació internacional de malalties. L'OMS defineix l'entitat clínica com «aquella alteració o interrupció de l'estructura o funció d'una part del cos, amb símptomes i signes característics i de la qual l'etiologia, la patogènia i el pronòstic poden ser coneguts o no. Aquestes condicions es donen en la fibromiàlgia que presenta símptomes i signes típics amb una etiopatogènia multifactorial en que es combinen factors genètics i epigenètics que condicionen una alteració persistent del sistema d'autoregulació i control del dolor i de l'estres en el sistema nerviós central». 

El nom deriva de FIBROS (teixit tou del cos), MIOS (múscul) i ÀLGIA (dolor). És a dir Dolor-múscul-esquelètic. 

La fibromiàlgia apareix sobretot en dones de mitjana edat. Tant en la medecina tradicional xinesa com en l'acupuntura es troba dins dels síndromes BI. Donant lloc a un bloqueig energètic. Aquests bloquejos provenen de factors climàtics externs (per exemple: humitat, fred..) i les internes provinents d'un desequilibri energètic individual. 

Els símptomes principals de la fibromiàlgia són el dolor i la tensió muscular acompanyat normalment d'una reducció de la mobilitat articular. També poden aparèixer episodis de malestar, depressió, falta d'energia, irritabilitat i/o insomni. 

El tractament amb acupuntura té l'objectiu de tractar el dolor tenint en compte tota la resta de simptomatologia del pacient, ja que per exemple, no és el mateix la fibromiàlgia de la persona que presenta insomni, que la persona que té angoixa. 

Quan fem la valoració energètica o diagnòstic amb acupuntura podem trobar diferents estats energètics, i és per això que trobem diferents símptomes en cada persona. A l'element fusta trobem alteracions de la musculatura, ja siguin cervicàlgies, dorsàlgies, lumbàlgies, tendinitis, contractures musculars, trastorns circulatoris, etc. 

A l'element foc hi trobem alteracions del psiquisme, com per exemple, augment de tensió, insomni, nerviosisme, angoixa, alteracions de la pressió arterial, etc. 

L'element aigua el relacionem amb la sexualitat, la reproducció, la menopausa, l'audició, desgast ossi, i altres. 

L'element terra quan està en desequilibri, per exemple, acumula el greix, alenteix la limfa i hi ha obesitat i inflor abdominal, preocupació excessiva, facilitat per generar fibrosis, i altres. 

L'element metall és el menys afectat normalment en fibromiàlgia, tot i que, a vegades, sí que se'n recent, per exemple en refredats de repetició, asma, colon irritable, dermatitis,..etc. 

Totes aquestes afectacions són simptomatologia que podem relacionar i tenir en compte a l'hora de treballar amb acupuntura cada pacient. 

L'acupuntura intenta restablir el correcte balanç energètic per tal de poder reduir la tensió muscular i la tensió psíquica, des d'una visió global de tots els sistemes pertanyents al cos, per poder gaudir d'una millor qualitat de vida i per tant gaudir de millor salut. 

Lídia Prat Fuentes 
Fisioterapeuta Nºcol 3787 
Postgrau d'Acupuntura aplicada al Dolor Articular i Miofascial 
Postgrau Fisioteràpia Global Miofascial 
Màster en Medecina Tradicional Xinesa i Acupuntura